Wednesday 1 March 2017

10Συμβουλές&Ασκήσεις για Επιτυχία σε Εξετάσεις Proficiency Speaking στα Αγγλικά!!

Με ρώτησαν και απαντώ με 10Συμβουλές & Ασκήσεις για Επιτυχία σε Εξετάσεις Proficiency Speaking στα Αγγλικά!!

 Ενήλικη μαθήτρια Αγγλικών που προετοιμάζεται για Proficiency:
"Μελπομενη μου καλησπερα! Σημερα βρηκα εντελως τυχαια το καναλι σου στο youtube...και θα ηθελα την πολυτιμη βοηθεια σου..σε παρακαλω!!!" Οταν κανουμε speaking με την καθηγητρια μου,κομπλαρω..σε σημειο να μην μπορω να αρθρωσω λεξη. Δεν εχω καθολου ιδεες εκεινη την στιγμη. Αυτο το προβλημα βλεπω οτι προβληματιζει πολυ και την δασκαλα μου αλλα δεν εχουμε βρει ακομα λυση.. "


#1 Η δομή της εξέτασης
Αρχικά θα πρέπει να ξέρεις απ'έξω και ανακατωτά την δομή της εξέτασης στην οποία θα διαγωνιστείς. Δηλαδή, ποιά είναι τα στάδια στα οποία χωρίζεται. Τί θα σε ρωτήσουν στο κάθε ένα και τί περίπου πρέπει να πεις. Πόση ώρα διαρκεί το κάθε στάδιο. Θα είστε δύο διαγωνιζόμενοι;

Είναι πιο σημαντικό από όσο ακούγεται. Πρέπει όλα να τα ξέρεις και να τα λες πολλές φορές χωρίς να σταματάς να σκεφτείς και στα Ελληνικά και στα Αγγλικά. Συνήθως δεν είναι εφικτό να τα λες σε κάποιον, οπότε στον καθρέφτη σου. Πρέπει να σε βλέπεις και να σε ακούς, πόσο καλά ξέρεις τί σε περιμένει και πόσο σίγουρη είσαι για το τί πας να κάνεις. 

Αποτέλεσμα: Θα σου φύγει κάποια στιγμή το τρακ γιατί η διαδικασία θα είναι πλέον τετριμμένη και θα επικεντρώνεσαι σε άλλους στόχους χωρίς το εμπόδιο του άγχους.


#2 Πρόβες στα Ελληνικά
Ένας από τους λόγους που κολλάμε στο speaking είναι ότι δεν μας έρχονται ιδέες. Δεν ξέρουμε τί να πούμε. Χρυσή τεχνική για τους ντροπαλούς: 

α) Πάρε το βιβλίο με το οποίο προετοιμάζεσαι, βρες το speaking appendix, ή εναλλακτικά ζήτησε θέματα από την δασκάλα σου. 

β) Κάνε πρόβα τα θέματα στα Ελληνικά. Ότι θα έκανες και στην τάξη με τον καθηγητή. Μην επικεντρώνεσαι να ψάχνεις εκλεκτό λεξιλόγιο ή σούπερ σύνταξη, όπως θα έκανες στα Αγγλικά. Σε ενδιαφέρει μόνο να είσαι ετυμόλογη και να συζητήσεις με ευφράδεια επιχειρημάτων το θέμα.

γ) Κράτησε σημειώσεις σε στυλ ημερολόγιο. Τί ιδέες είπες, τί επιχειρήματα έφερες, τί παρατήρησες στον εαυτό σου; Πού κόλλησες; 

δ) Επανέλαβε την διαδικασία με κάθε θέμα που κάνετε στην τάξη και με θέματα που μπορείς να βρεις στο internet από past papers και mock exams. Συνέχισε να κρατάς ημερολόγιο και να ανατρέχεις για να βοηθηθείς, πολλά θέματα μοιάζουν μεταξύ τους.

Αποτέλεσμα: Μαζεύεις εμπειρίες. Έχεις έτοιμα προεργασμένα επιχειρήματα και όταν τα χρειαστείς απλά θα τα μεταφράσεις. Μειώνεται έτσι στο ελάχιστο ο χρόνος που χρειάζεται για να σκεφτείς, την ώρα της εξέτασης, και να κατεβάσεις ιδέες. Θέλει πολύ καιρό για να δουλέψει, αλλά έχει βοηθήσει εκ του μακρόθεν άτομα που δεν μπορούσαν να αρθρώσουν λέξη από την ντροπή και την πίεση.


Προσοχή! Αυτή είναι μια μορφή εξάσκησης που, το πιο πιθανό είναι, να μην σου βάλουν ποτέ οι καθηγητές ως homework. Θα πρέπει εσύ να το αναθέτεις στον εαυτό σου.

Για να μην χάνεις άρθρο και να παίρνεις αμέσως ειδοποίηση για όλες τις νέες συμβουλές πάτησε το κουμπί "Παρακολούθηση" και κάνε subscribe στο youtube στην Αρχική Σελίδα. Ακολούθησε στο Google+ για να μην χάνεις τις ανανεώσεις των συλλογών! Μετά συνέχισε να διαβάζεις: 


#3 Reading is to the mind what exercise is to the body!
Διάβασε, διάβασε, διάβασε όσο μπορείς. Πρέπει να ξέρεις ότι η προετοιμασία για τα ανώτερα πιστοποιητικά δεν είναι μόνο ότι γίνεται στο μάθημα και δεν αρκούν οι ασκήσεις για το σπίτι. Δεν σου ζητάει κανείς στην προφορική εξέταση να κατεβάσεις ιδέες. Σου ζητάνε να επιχειρηματολογήσεις σωστά κάποιες ιδέες. Δεν γίνεται να σου κατέβει ΤΙΠΟΤΑ εκείνη την στιγμή στο μυαλό!!!  Όλα πρέπει να τα έχεις δει και διαβάσει ή κουβεντιάσει κάπου. 

α) Διάβασε παλιά θέματα, ανέφερα πριν που θα τα βρεις.
β) Καταχώρησε τα ανά τύπους θεμάτων. Π.χ εδώ ζητάνε την σύσταση μου για έναν υπάλληλο (τύπου ecpe), εδώ υπέρ και κατά ενός ζητήματος. (τύπου cpe)
γ) Διάβασε άρθρα που ταιριάζουν στις κατηγορίες σου, σε οποιαδήποτε γλώσσα, αλλά βέβαια κατά προτίμηση στα Αγγλικά.  
δ) Συμπλήρωσε το ημερολόγιο σου με ιδέες και επιχειρήματα που βρήκες στα άρθρα. Π.χ. για να προτείνω στον πρόεδρο της εταιρείας έναν υπάλληλο, τονίζω την καριέρα του ως τώρα... (τύπου ecpe)

Αποτέλεσμα: Αντί να ψάχνεις, την ώρα της εξέτασης τί να πεις, ανακαλείς αυτό που ήδη ξέρεις! Εξασκείς το μυαλό σου στην κατάταξη ιδεών και την ψυχραιμία.


#4 Μην πέφτεις με τα μούτρα.... 
Για να μιλήσεις αποτελεσματικά σε μία υψηλού επιπέδου εξέταση θα πρέπει να έχεις καταφέρει τεράστια βήματα σε όλα τα επίπεδα της γλώσσας. Σύνταξη-γραμματική, εύρος λεξιλογίου, προφορά-τονισμός, ιδιωματισμούς και, και, και... 
α) Ζήτα από την καθηγητρια σου να σου κάνει μια πλήρη ανάλυση του επιπέδου σου στα προφορικά. Συζητήστε ώρα και άκουσε χωρίς να φοβάσαι ή  να μειώνεις τον εαυτό σου. Ασε την να σε κρίνει ειλικρινά και να δικαιολογήσει την κρίση της.

β) Βάλτε μαζί στόχους και προσπαθήστε να τους πιάσετε έναν-έναν χωρίς βιασύνη και άλματα, χωρίς "πασαλίμματα".

Προσοχή! Εδώ πρέπει να δε υποστηρίξει πολύ και η καθηγήτρια. Δεν γίνεται να σε διακόπτει κάθε πέντε λεπτά και να διορθώνει οτιδήποτε λες. Και λάθος χρόνος και προφορά άκομψη και καλύτερα να είχες βάλει αυτό το phrasal verb, αλλά μην αγχώνεσαι θα τα καταφέρεις. No Go!! 

Το ιδανικό είναι να σε ακούει, σημειώνοντας τα λάθη σου και εν τέλει συγκεντρωτικά να στα επισημαίνει. Έτσι θα μπορεί και αυτή να προγραμματίζει ποιά θέματα θα βάλει στο τραπέζι στα ερχόμενα μαθήματα. Αυτό δεν είναι δική σου δουλειά, αλλά δεν πειράζει να το προτίνεις ευγενικά. Όσο ζούμε μαθαίνουμε!


#5 Σκέφτομαι Ελληνικά πρώτα!
Την ώρα της εξέτασης, όταν σας δίνουν χρόνο για να σκεφτείτε και να προετοιμάσετε την απάντηση σας, σκέψου στα Ελληνικά! Σκέψου τί θέλεις να πεις και μην ψάχννεις αγγλικές λέξεις και εκφράσεις που νομίζεις ότι θα ταίριαζαν.

Για το ECPE ,για παράδειγμα, όταν παίρνεις τα candidate information sheets  σκέψου ποιό από τα bullets θέλεις να τονίσεις στα επόμενα στάδια της εξέτασης, ποιά μοιάζουν και μπορείς να τα πεις μαζί σε μία πρόταση, κλπ. Προετοίμασε την απάντηση σου για να νιώθεις άνετη και μετά θα τα πεις και στα Αγγλικά.
Προσοχή! Δεν θα κάνεις μετάφραση λέξη-λέξη. Η σύνταξη θα είναι εντελώς λάθος. Κάνε αυτήν την τεχνική πολλές φορές ώστε να συνηθίσεις την απότομη αλλαγή από τον τρόπο σκέψης και την δομή από την μια γλώσσα στην άλλη.



#6 Δομή επιχειρημάτων
Σου ζητούν να πεις την γνώμη σου και να δικαιολογήσεις. Παρατηρείται συχνά οι υποψήφιοι να ξέρουν τί θέλουν να πούν, αλλά να μην το αποδίδουν ολοκληρωμένα. Κάθε σωστά διατυπωμένο επιχείρημα έχει την εξής δομή:
α)Πιστεύω/ από όσα γνωρίζω/ έρευνες αποδεικνύουν / υποστηρίζω ......
β)statement
γ)διότι / αυτό συμβαίνει γιατί / αυτό ωφείλεται στο γεγονός....
Μάθε πολλούς τέυτοιους εναλλακτικούς συνδιασμούς στα Αγγλικά, για να τους έχεις έτοιμους. 

Προσοχή! Όταν ζητείται η γνώμη σου προσπάθησε να κρατάς την δομή με αυτή την σειρά και να λήξεις εκεί έχωντας αναπτύξει επαρκώς. Δηλαδή, εάν συνεχίσεις μετά το γ) αντιθετικά και πεις "βέβαια / από την άλλη μεριά / παρ'όλα αυτά.... έχεις ανοίξει άλλο επιχείρημα, αντιτίθεσαι στα προαναφερόμενα και η γνώμη σου αντιφάσκει.


#7 Liking words
Είναι ζωτικής σημασίας για γραπτό και προφορικό λόγο. Πρόκειται για λέξεις όπως additionally, furthermore, hence, though κλπ. Όλα τα βιβλία προετοιμασίας έχουν πίνακες με αρκετές τέτοιες λέξεις. Η χρήση τους εξασφαλίζει την συνοχή του λόγου και αποκλείει χάσματα. Βοηθάς τον εξεταστή να σε παρακολουθεί χωρίς να κοπιάζει να βγάλει άκρη. Μάθε πολλά διαφορετικά και χρησιμοποίησε τα κατά την προετοιμασία σου, ώστε να τα συνηθίσεις.

Πολύ προσοχή! Ανάμεσα στα πολλά συνώνυμα που έχουν τα βιβλία προκύπτουν διαφορές σύνταξης και ύφους!! Για παράδειγμα ανάμεσα στα despite / although, although / though, because / because of, hence / as a result. Ζήτησε από την δασκάλα σου να σου τα τονίσει. 


#8 Writing is essential
Η συγγραφή της έκθεσης είναι ουσιαστικά ένας γραπτός μονόλογος. Οι διαφορές γραπτού και προφορικού είναι βέβαια τεράστιες, αλλά παρ'όλα αυτά , τα γραμματικά λάθη και τους πειραματισμούς που κάνεις στην έκθεση, συνήθως τα μαθαίνεις πιο αποτελεσματικά και δεν τα επαναλαμβάνεις στα προφορικά. Γράψε πολλές και όλο και καλύτερες εκθέσεις και θα βελτιωθείς και στα δύο επίπεδα. Μιμήσου τις εκθέσεις σου στην προφορική εξέταση καθότι οι καλογραμμένες παράγραφοι ενέχουν την δομή των επιχειρημάτων και διαθέτουν σφιχτή οργάνωση. Πώς γίνεται αυτό; Μην χάσεις και αυτά τα άρθρα: 
Proficiency Writing: Η τέλεια παράγραφος + Model topic
Proficiency / IELTS Writing: Model Topic

Μια άλλη καλή άσκηση εδώ, που μπορείς μόνη σου να σου την αναθέτεις είναι να γράψεις το θέμα που κάνατε στα προφορικά, σε έκθεση. Το θέμα είναι γραμμένο στο βιβλίο σου, πάνω-πάνω, συνήθως στο stage 2. Ακόμη καλύτερα να σε βοηθήσει η δασκάλα σου να βγάλεις ένα θέμα με αφορμή το θέμα του speaking. Οι περισσότεροι δάσκαλοι βγάζουν ή έχουν βγάλει δικά τους θέματα για κάθε εξέταση, δεν θα πρέπει να της είναι κόπος.


#9 Silence is the key.
Ω ναι, πρέπει να είσαι ήσυχο παιδί και να ακούς!! Στις προφορικές εξετάσεις είμαστε μέσα στην ένταση και δεν ακούμε τί μας λέει ο εξεταστής. Πρώτον, πιθανόν να χάσεις κάποιο σημείο κλειδί και να απαντήσεις εκτός θέματος. Δεύτερον, μπορείς να εκμεταλλευτείς τα λόγια του εξεταστή (εξαρτάται και την εξέταση). 

Για παράδειγμα, σε εξετάσεις όπου το θέμα ανάγεται αρχικά από εικόνες (ecce,cpe,fce) πρέπει να έχεις τα αυτιά ανοιχτά  για τον τρόπο παρουσίασης των εικόνων από τον συνομιλητή, όπου υπάρχει, και να ακούσεις που δίνει βάση ο εξεταστής όταν σας τις μοιράζει. Ποιά είναι η βάση της συζήτησης που θέτει ο εξεταστής; Σε εξετάσεις όπου δίνονται κάρτες με σημειώσεις, ECPE, IELTS and the like, άκου καλά τί σου ζητάει ο εξεταστής να τονίσεις; Πού σου ζητάει να πας την κουβέντα στα επόμενα στάδια; Άκου τον άλλο συνεξεταζόμενο σαν να είναι ο πρόεδρος της Αμερικής. Ότι πει θα το χρειαστείς και στα επόμενα στάδια. Θα χρειαστεί να αναφερθείς σε αυτά. Μην σκέφτεσαι την ώρα που δεν μιλάς!!

You need a kick to keep it rollin'? Διάβασε και αυτό: Αγγλικά: 5 Gap fillers για Speaking ΜΗΝ λες εεεε....

#10 Σημασία έχει πώς το λες!!
Finally, bear in mind. Your success boils down to HOW you get your message across. Μην ανησυχείς τόσο για το τί θα πεις. Αρκεί να αναφέρεις μια ιδέα, να την αναπτύξεις επαρκώς, με καλή δομή και να νιώθεις ευχαριστημένη με τον ευατό σου. Σε οδηγούν στην επιτυχία: αυτοπεποίθηση και πίστη στις δυνατότητες σου μαζί με έντονη προετοιμασία all rolled into one. 
It is a performance of your skills so get in there and steal the show!!

Μην χάσεις αυτό το δημοφιλές άρθρο: 10Συμβουλές επιτυχίας. Μάθε Αγγλικά, αποτελεσματικά!
της Μελπομένης Κ.Ιωαννίδου

2 comments:

  1. Εύστοχα σχόλια και οδηγός για εξετάσεις. Θα τον χαρακτήριζα ο Δεκάλογος της Επιτυχίας του Proficiency! Nice!!!
    dimitra

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σε ευχαριστώ Δήμητρα! Ελπίζω να βρεις και άλλα βοηθητικά posts & videos στο blog και youtube του πρώτου θρανίου!

      Delete

Ρώτησε τη Μελπομένη και μοιράσου την εμπειρία σου!