Friday 8 December 2017

Η ιστορία του Christmas Pudding. Χαρούμενα Χριστούγεννα με συνταγή βασιλόπιτας από την Αγγλία

Η αγγλική βασιλόπιτα έχει ιστορία που ξεκινά τον 14ο αιώνα. Θα άλλαζες την κλασσική μας βασιλόπιτα με πουτίνγκα; Δοκίμασε την συνταγή!

Τον 14ο αι. η παραδοσιακή μας βασιλόπιτα ήταν ένας αλμυρός χυλός στην Αγγλία. Η συνταγή περιείχε κρέας, σταφίδες, κρασί και διάφορα μυρωδικά. Το όνομα αυτού: "frumetry"




Με το πέρασμα των αιώνων πολλές προλήψεις τριγύριζαν αυτό το έδεσμα. Για παράδειγμα ο κόσμος πίστευε πως το frumetry πρέπει να φτιάχνεται με 13 υλικά για να τιμούν τους 12 μαθητές και τον Ιησού.
Σε άλλη μεριά της Μεγάλης Βρετανίας τα μέλη της οικογένειας, πριν φάνε από τον χυλό ανακάτευαν από την Ανατολή προς τη Δύση προς τιμήν των Τριών Μάγων.

Στην πορεία του χρόνου το frumetry μετατράπηκε στο σύγχρονο μας Christmas Pudding. Κάπως πιο ευπαρουσίαστο για τα σύγχρονα δεδομένα. Η συνταγή του περιέχει πολλούς ξηρούς καρπούς και σταφίδες, κανέλα, αλλά και λιγάκι ρούμι.


Ένα έθιμο που διατηρήθηκε μέχρι σήμερα είναι το γκί (mistletoe) που βάζουν επάνω στο στην Χριστουγεννιάτικη πουτίνγκα, το οποίο θεωρείται ότι φέρνει γούρι. Φυσικά και το φλουρί, όπως το έχουμε και εμείς, όποιος το βρει στο κομμάτι του θα είναι ο τυχερός της νέας χρονιάς.

Διάβασε μια από τις πιο πετυχημένες συνταγές στα Αγγλικά: BBC Good Food

Να και μια στα Ελληνικά από το athinorama

No comments:

Post a Comment

Ρώτησε τη Μελπομένη και μοιράσου την εμπειρία σου!