Saturday 15 April 2017

Τα έθιμα του Πάσχα στην Αγγλία! Τί είναι το Easter bunny?

Μάθε πώς γιορτάζουν το Πάσχα στην Βρετανία. Τα πιο γνωστά έθιμα. Έχουν τσουρέκια και επιτάφιο;!


Maundy Thursday - Μεγάλη Πέμπτη

Η ονομασία maundy προέρχεται από την γαλλική λέξη mande και σημαίνει εντολή, εννοώντας την εντολή του Ιησού "love one another as I have loved you". Στην Βρετανία η βασιλική οικογένεια τιμά αυτήν την ημέρα χαρίζοντας χρήματα σε, συνήθως, μεγαλύτερους σε ηλικία πολίτες που ξεχώρισαν για το κοινωνικό τους έργο.





Hot cross buns
Τα Hot cross buns, ένα είδος γλυκίσματος σαν τα τσουρέκια. Τρώγονται σε όλη την διάρκεια των γιορτών, αλλά κατά την παράδοση πρέπει να σερβίρονται την Μεγάλη Παρασκευή.








 Good Friday - Μεγάλη Παρασκευή
Είναι βασικά οξύμωρο να λέγεται έτσι η Μ.Παρασκευή, αλλά η ονομασία έχει μείνει με τα χρόνια από την παλαιά σωστή ονομασία God's Friday.

 



The Easter Bunny
Χαρακτηριστική φιγούρα του Πάσχα σαν τον Άγιο Βασίλη των Χριστουγέννων.  Τα παιδάκια πιστεύουν πως αν είναι καλά παιδιά το λαγουδάκι θα τους φέρει (σοκολατένια) αυγά και ...μάρκετινγκ...οπότε το λαγουδάκι εμφανίζεται σε όλα τα κινούμενα σχέδια, διαφημίσεις για το Πάσχα κλπ. Βέβαια ο Λαγός ξεκίνησε ως σύμβολο της γονιμότητας και η ρίζα του εθίμου βρίσκεται στην Γερμανία, όπου, επίσης, γιορτάζεται μέχρι σήμερα. Πώς γιορτάζεται;






Egg hunt
Το "Easter bunny " κρύβει τα αυγά και τα παιδάκια πρέπει να τα βρούνε. Το έχω δει πολλές φορές live και είναι απίστευτο πώς ξετρελαίνονται αγόρια και κορίτσια...









Egg rolling
Ω ναι, αυγό, κουτάλι, γρασίδι και βουρ!! Ωραίο θέαμα και επίσης πολύ κέφι από τα παιδιά!









Morris Dancing
Ένα είδος χορού που μοιάζει με τους δικούς μας παραδοσιακούς χορούς στις απόκριες. Άντρες ντυμένοι με καπέλα, κορδέλες και φαρδιές ζώνες χορεύουν στον ρυθμό. Σήμα κατατεθέν είναι τα καμπανάκια που κρεμάνε στην μέση και στις γάμπες τους, που κάνουν χαρακτηριστικό θόρυβο. Επιβιώνει κατά τόπους και στην Αμερική και στην Αυστραλία, αλλά μιλάμε πάντα για ειδικά φεστιβάλ ή καλά διοργανωμένες γιορτές και όχι για ατομική πρωτοβουλία. Το έθιμο χρονολογείται από την εποχή του Μεσαίωνα.



Για να μην χάνεις άρθρο και να παίρνεις αμέσως ειδοποίηση για όλες τις νέες συμβουλές κάνε subscribe στο youtube Αγγλικά Στο πρώτο θρανίο! Ακολούθησε στο Google+ για να μην χάνεις τις ανανεώσεις των συλλογών!
της Μελπομένης Κ.Ιωαννίδου

No comments:

Post a Comment

Ρώτησε τη Μελπομένη και μοιράσου την εμπειρία σου!