Sunday 5 August 2018

Participles in English. The key to sophisticated speaking!



Τα δύο κλειδιά της ανεπτυγμένης γλωσσικής ικανότητας στα Αγγλικά. Οι μετοχές χρησιμοποιούνται πολύ συχνά στην προφορική ομιλία και περιπλέκουν την σύνταξη σε γραπτά κείμενα. Εδώ με απλά λόγια παίρνεις το κλειδί στο χέρι!


Οι μετοχές λοιπόν είναι: η μετοχή Ενεστώτα (Present Participle)  και η μετοχή Αορίστου (Past Participle). Καλό είναι να συνηθίσεις τους γραμμτικούς όρους στα Αγγλικά.
  • Το Present Participle σχηματίζεται προσθέτωντας στο ρήμα την κατάληξη -ing (προσοχή στην ορθογραφία) και συνηθέστερα μεταφράζεται στα Ελληνικά με την αντίστοιχη κατάληξη -οντας/ώντας.  
  • To Past Participle σχηματίζεται προσθέτωντας στο ρήμα την κατάληξη -ed (προσοχή στην ορθογραφία) και συνηθέστερα μεταφράζεται στα Ελληνικά με την αντίστοιχη κατάληξη -μένος/η/ο.  Επίσης, όσα ρήματα είναι ανώμαλα, σχηματίζουν αυτή την μετοχή χωρίς κατάληξη, αλλά με αλλαγή σε άλλο τύπο. Βρες ΕΔΩ μια ολοκληρωμένη λίστα των ανώμαλων ρημάτων στα Αγγλικά. 



Προσοχή στην ορθογραφία!!
Εδώ θα βρεις τις εξαιρέσεις στην ορθογραφία της κατάληξης & -ingΣχετικά με την κατάληξη -ed, πρέπει να προσέχουμε τα ρήματα που τελειώνουν σε -y προ του οποίου βρίσκεται σύμφωνο. Στην περίπτωση αυτή το -y χάνεται και προστίθεται η κατάληξη -ied. Example: carry - carried, marry - married BUT delay -delayed 
Οι χρήσεις των μετοχών στα Αγγλικά
  1. Για τον σχηματισμό των χρόνων. Οι Continuous χρόνοι χρησιμοποιούν το Present Participle, όπως: was going (Past Continuous), ενώ οι Perfect χρόνοι και τις δύο μετοχές, όπως: have gone (Present Perfect Simple) had been going (Past Perfect Continuous)
  2. Για τον σχηματισμό της παθητικής φωνής. Σχεδόν όλοι οι χρόνοι στα Αγγλικά σχηματίζουν την ενεργητική αλλά και την παθητική φωνή και για να γίνει το τελευταίο απαιτείται πάντα το Past Participle, όπως: is cooked (Present Simple Passive) was bought (Past Simple Passive)
  3. Το Present Participle ως ουσιαστικό. Το γνωστό μας γερούνδιο (gerund). Μετατρέπουμε ρήμα σε ουσιαστικό με την κατάληξη -ing, όπως: Shopping is fun!     Swimming is a great activity!    No cheating!
  4. Participial Phrases Φράσεις που ενέχουν μετοχές και μας γλιτώνουν από παραφράσεις. Τέτοιες φράσεις παραλείπουν αναφορικούς και λοιπούς προσδιορισμούς. Δες τα παραδείγματα για να καταλάβεις καλύτερα.
Examples: The man carrying the bag is my father. (ο οποίος κουβαλάει)


Disappointed by his words, I left.
(Αφού ήμουν απογοητευμένος/Επειδή ήμουν απογοητευμένη/Αφότου απογοητεύτηκα...Μπορούμε να δώσουμε πολλές μεταφράσεις στα Ελληνικά και διαλέγουμε αυτή που μας υπαγορεύεται από τα συμφραζόμενα)


I learned English, encouraged by my teacher. (ενθαρρυμένος/η, λόγω της ενθάρρυνσης, εφόσων με ενθάρρυνε...Πάλι πολλαπλές μεταφράσεις. Προσοχή! Το πρώτο )

   5. Participles as adjectives. Και οι 2 μετοχές χρησιμοποιούνται ως επίθετα, φέρουν όμως διαφορετικό νόημα.  Το Present Participle χρησιμοποιείται για να περιγράψει πώς είναι κάτι. Ενώ το Past Participle περιγράφει την στάση του υποκειμένου ως προς αυτό

Examples: The news are interesting. I am interested in the news.
This is disgusting! I am so disgusted right now!


Ασκήσεις με τις μετοχές ως επίθετα & λύσεις : εδώ
Ασκήσεις Participial Phrases στα Αγγλικά & λύσεις: εδώ 
Ασκήσεις Αγγλικών, Present Participle as Subject (ως υποκείμενο) & λύσεις: εδώ
Ασκήσεις Αγγλικών, Present Participle as Object (ως αντικείμενο) & λύσεις: εδώ



Κάθισε και εσύ Στο ΠρώτοΘρανίο και μάθε Αγγλικάκαι άλλες ξένες γλώσσες διαδικτυακά, στις πιο συμφέρουσες τιμές! Μικρά online τμήματα & ιδιαίτερα μαθήματα Αγγλικών & Γερμανικών. Έλα κι εσύ σε επικοινωνίαμαζί μας.
Πάρε πτυχίο με 100% επιτυχία ή εξειδικεύσου επαγγελματικά! 
Η εκμάθηση ξένων γλωσσών εκσυγχρονίστηκε Στο Πρώτο Θρανίο.
Τεχνολογική εμπειρία εκπαίδευσης για προσόντα του 21ου αιώνα!

5 comments:

  1. ΚΥΡΙΑ ΜΕΛΠΟΜΕΝΗ ΘΕΛΩ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΣΟΥ ΕΙΜΑΙ 12 ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΠΟΤΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ...ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΑΛΦΑΒΗΤΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΤΟ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ΔΕΝ ΜΟΥ ΒΑΖΟΥΝ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ...ΑΛΛΑ ΣΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΠΑΙΡΝΩ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΣΤ 10

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αν θέλετε ακόμη βοήθεια μπορώ να βοηθήσω είμαι 19 χρόνων και σπουδάζω αγγλική φιλολογια

      Delete
  2. Καλησπέρα, θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με τα ed and ing adjectives το εξής:
    Εφόσον τα ing adj, χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν την κατάσταση, το πως είναι κάτι γιατί π.χ. λέμε escaped man, roasted beef και δεν βάζουμε ing. ;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γιατί το προσδιοριζομενο ουσιαστικό έχει βρεθεί η βρίσκεται στη κατάσταση
      Πχ η μπριζόλα για να είναι ψημένη τώρα σημαίνει ότι έχει ψηθεί κάποια στιγμή

      Delete
  3. Κυρία Μελπομένη, λάθος σας να αποκαλείται μετοχή Αορίστου την παθητική μετοχή.
    πχ : The glass was broken by the cat.
    Ο Αόριστος (Simple Past) είναι broke. Η Past Participle είναι broken και δεν εμφανίζεται ούτε στην καταφατική, ούτε στην ερωτηματική, ούτε στην αρνητική μορφή του Αορίστου (simple past). Επί πλέον το broken σχηματίζει και όλη την Παθητική φωνή (μαζί με τα βοηθητικά). Αυτοί οι δύο λόγοι είναι βασικοί για να μη ξαναγραφτεί πια σε κανενα βιβλίο και site ο λανθασμένος όρος μετοχή Αορίστου αλλά ο σωστός : ΜΕΤΟΧΉ ΠΑΘΗΤΙΚΉ (Past Participle)

    ReplyDelete

Ρώτησε τη Μελπομένη και μοιράσου την εμπειρία σου!