Thursday, 9 November 2017

Πώς να προετοιμαστώ για Proficiency μόνος μου. Τί να διαβάσω; Συμβουλές & Ασκήσεις

Αν σκοπεύεις να δώσεις για Proficiency αλλά δεν θέλεις να επενδύσεις σε μαθήματα και φροντιστήρια, ακολούθησε αυτές τις συμβουλές και κάνε αυτές τις ασκήσεις για επιτυχία. Πώς θα βελτιωθείς στα προφορικά μόνος σου;

#1 ΒΡΕΣ ΠΟΙΟ ΠΤΥΧΙΟ ΘΑ ΔΩΣΕΙΣ

Κάνε μια αναζήτηση των πτυχίων που υπάρχουν και διάλεξε αυτό που ταιριάζει στις ανάγκες σου. Πέρα από Cambridge & Michigan υπάρχουν πλέον πολλά ακόμη πιστοποιητικά, εξίσου αναγνωρισμένα και εμπιστεύσιμα! Πρόσεξε την αναγνώριση, το είδος και το ύφος της εξέτασης και μάθε πώς πρέπει να προετοιμαστείς για το κάθε ένα. 

Πώς; Παρακολούθησε αυτό το VLOG για πάρεις τη σωστή απόφαση!

#2 ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Όποιο πτυχίο και να δώσεις πρέπει να μπορείς να μιλήσεις, να γράψεις και να καταλάβεις ακουστικά διάφορα κοινωνικά θέματα της επικαιρότητας. Δίαιτα και διατροφή, αθλητισμός και τρόπος ζωής, μετανάστευση, διακρίσεις και κοινωνικός αποκλεισμός, εργασία, εξαρτήσεις... Αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα must-know. 

Πώς; Παρακολούθησε διεθνείς εφημερίδες online έχουν άρθρα αλλά και δημοσιογραφικά βίντεο. Μερικές από αυτές είναι: THE GUARDIAN , THE NEW YORK TIMES , BBC NEWS . Μην τρομάζεις από την σύνταξη και το λεξιλόγιο. Πρέπει να μπορέσεις! Μικρά και σταδιακά βήματα θα σε κάνουν ξεφτέρι!  

#3 ΜΑΘΕ ΠΩΣ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙΣ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΩΣ ΑΥΤΟΔΙΔΑΚΤΟΣ

Σε αυτό το άρθρο έχω μαζέψει τις καλύτερες συμβουλές βελτίωσης που λειτουργούν. 
Πώς; Ebooks, apps, fb groups. Δες το βίντεο και μάθε όλες τις δυνατότητες που σου παρέχει η τεχνολογία!
ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ

#4 ΒΕΛΤΙΩΣΕ ΤΗΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ
Το listening σε επίπεδο Proficiency δεν είναι η πιο εύκολη υπόθεση, αλλά δεν είναι και ακατόρθωτο. Δες πρώτα από όλα γιατί δεν καταλαβαίνεις αυτό που ακούς και κάνε τις ασκήσεις για να βελτιώθείς.

Πώς; Διάβασε το: LISTENING: Μα, γιατί δεν καταλαβαίνω;! 5 ΛΥΣΕΙΣ + extra tips!! 
Κακά τα ψέματα, όσο πιο πολύ έρχεσαι  σε επαφή με τα Αγγλικά, τόσο καλύτερα θα καταλαβαίνεις τί ακούς. Σιγά-σιγά θα βγάζεις νόημα ανάμεσα στις λέξεις και θα καταλάβεις το φυσικό τονισμό και "τραγούδισμα" της Αγγλικής. Youtube και τηλεόραση στα Αγγλικά με αγγλικούς υπότιτλους είναι μεγάλη βοήθεια. 

#5 ΜΗΝ ΜΕΤΑΦΡΑΖΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Η σειρά των λέξεων στα Αγγλικά είναι πολύ πιο αυστηρή από αυτή των Ελληνικών. Για παράδειγμα: 
  • She always arrives late at work.ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΣΩΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ, ΕΝΩ:
  • Αυτή πάντα φτάνει αργά στη δουλειά. 
  • Φτάνει αργά στη δουλειά, πάντα.
  • Φτάνει πάντα αργά στη δουλειά αυτή. 
Άρα πρέπει να αλλάξεις τον τρόπο σκέψης σου και πλέον να σκέφτεσαι "αγγλικά" για να μιλάς καλά Αγγλικά!
Πώς; Κάνε πολλές ασκήσεις δωρεάν από το ίντερνετ, ψάχννωντας με word order in English exercises.

Περισσότερες τεχνικές για να κόψεις την κακή συνήθεια θα βρείς εδώ:  Πώς να ΜΗΝ σκέφτεσαι ελληνικά; How to think english? 4Tips
 
#6 ΜΑΘΕ ΚΑΛΑ ΤΑ phrasal verbs ΚΑΙ ΜΑΘΕ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ ΠΟΛΛΑ

Οι φυσικοί ομιλητές της Αγγλικής χρησιμοποιούν πολλά phrasal verbs και κυρίως στον προφορικό λόγο. Χρησιμοπιώντας αυτά ακούγεσαι πιο κοντά στη φυσική ομιλία των Αγγλικών και ειδικά για Proficiency υπάρχουν αρκετά που θα συναντήσεις στο reading και που πρέπει να ξέρεις για το writing.

Πώς; Για αρχή παρακολούθησε αυτά τα δύο βίντεο Essential Phrasal Verbsκαι Phrasal Verbs + Preposition WITH(Advanced)και διάβασε όλα αυτά τα άρθρα : 
My best blog posts about PHRASAL VERBS 
 
#7 ΜΑΘΕ ΠΟΛΛΑ idioms ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ
Και οι ιδιωματισμοί είναι ένα εμπόδιο που πρέπει να ξεπεράσεις. Πρόκειται για φράσεις που δεν μπορείς να μεταφράσεις αν δεν τα ξέρεις από πριν. Διαφέρουν τοπικά και με το πέρασμα του χρόνου, αλλά μερικοί κλασσικοί και αγαημένοι ιδιωματισμοί πέφτουν και ξαναπέφτουν σε εξετάσεις. Μερικοί έχουν τη μορφή παρομοίωσης, παροιμίας, προσωποποίηση... πρέπει να εξοικιωθείς!
Πώς; Διάβασε όλο αυτό το υλικό: IDIOMS YOU SHOULD KNOW TO SURVIVE EXAMS AND SPEAK NATURALLY 


#8 ΜΑΘΕ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ ΓΙΑ Proficiency
Κυρίως η συμβουλή #2 θα σε βοηθήσει να αντλήσεις λεξιλόγιο που όντως θα πέσει στην εξέταση. Πολύ σημαντικό ρόλο όμως παίζει πώς θα συγκρατείς αυτές τις λέξεις. 

Πώς; Το companion είναι από τις χειρότερες επιλογές, όπως σου εξηγεί το βίντεο . Δεν σε βοηθάει να μαθαίνεις μεγάλες λίστες λέξεων με σημασιολογικά άσχετο σημείο αναφοράς.

 
#9 ΞΕΧΝΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ
Στα Αγγλικά, και ακόμη περισσότερο στις εξετάσεις για πτυχία, δεν γράφουμε έκθεση ιδεών
Υπάρχουν συγκεκριμένα είδη κειμένων που πρέπει να μπορείς να διαχειριστείς και πρέπει να ξέρεις τη δομή τους και να κάνεις ένα σύντομο πλάνο πριν ξεκινήσεις. Formal letter, review, opinion essay, for and against essay, causes and effects essay, descriptive essay είναι μερικά από τα πιο βασικά είδη.

Το στοίχημα είναι να γράψεις συγκεκριμένες ιδέες, με άρτια δομή, με συνοχή, μέσα σε 4 μέτριες παραγράφους και 30 λεπτά (συνήθως). 

Στο κυρίως θέμα, για παράδειγμα, απαγορεύονται οι πολλές "σάλτσες". Αυτό που σου χρειάζεται είναι δύο παράγραφοι, με περιεχόμενο:
θεματική πρόταση + (επιχείρημα και επεξήγηση) x 3  


Πώς; Διάβασε αυτά τα άρθρα οπωσδήποτε και παρακολούθησε το βίντεο, Η ΤΕΛΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΑΠΛΑ ΒΗΜΑΤΑ
 
#10 ΠΩΣ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ 
 Όσες συμβουλές και να σου δώσει κανείς το μόνο που βοηθάει είναι εξάσκηση. Πολύ, πολύ εξάσκηση. Υπάρχουν και μερικά που μπορείς να κάνεις αν δεν έχεις κάποιον να εξασκηθείς μαζί του δια ζώσης. Πώς;
  • Ηχογράφησε τον εαυτό σου να μιλά Αγγλικά και διόρθωσε μόνος σου μετά, σύμφωνα με τη γραμματική που θεωρητικά ξέρεις και μαθαίνεις.
  • Σκέψου στα Αγγλικά. Κυρίως απλές καθημερινές σου δραστηριότητες να τις σκέφτεσαι στα Αγγλικά για να λυθεί η γλώσσα σου. Π.χ τώρα μαγειρεύω, καθαρίζω τα λαχανικά, ανακατεύω αυτό κλπ. 
  • Βρες ενδιαφερόμενο για ανταλλαγή γλωσσών σε κάποιο language exchange site.
Μην χάσεις και αυτό το δημοφιλές άρθροΠώς να μάθω Αγγλικά μόνος μου, χωρίς έξοδα!

No comments:

Post a Comment

Ρώτησε τη Μελπομένη και μοιράσου την εμπειρία σου!